Thursday, August 7, 2008

wonton vacsi

időről időre megpróbálom a lehetetlent és ejtek pár szót magyarul arról amit még angolul sem tudok sokszor; a helyi ételekről. (a kínainak nevezett otthon kapható ételekre most nem térek ki) a tajvani konyhát (még egy jó link itt, szintén angolul, sajnos magyarul nem található értelmes információ a témában) nagyon szeretem, változatos, ízletes és egészséges. a mai menün a wonton leves, illetve a "világ legjobb" wonton leves árusa.



tipikus tajvani kajálda, kis rozsdamentes-acél kocsi az utca szélén, néhány szék és asztal az árkádok alatt. (a háttérben az épületben modern kávézó/teázó) a másik standon lu wei (魯味); tofu, zöldségek, húsok, vízben forralva, fűszerezve. ketten kb 3 usd-ból degeszre lakunk.



természetesen családi vállalkozás, a képen a tulaj és a lánya. főleg vacsoravendégekre specializálódnak. délután kettő körül "nyitnak", azaz elkészítik wontonokat (hússal, zöldséggel, rákkal stb. töltött kis batyukat) az első adagok 3-4 körülre készülnek el, éjfél-egy körül még ettem itt, éjjel 2-re végezhetnek és zárhatnak. vasárnap szabadnap. a rendelések nagy része elvitelre készül.



törzsvendégek vagyunk, és annak ellenére, hogy mindig kérünk extra levest, és bőségesen fogyasztunk a kitett szószokból, mártásokból, soha nem fogadnak el plusz pénzt. (a borravaló egyébként tajvanban mindenhol ismeretlen)



egyéb ínyencségek köretnek. több féle tofu, főtt disznóbürke, tengeri hínár, reszelt gyömbér, főtt/párolt belsőségek (kedvencem a tüdő illetve a disznóbél, ecetes savanyúsággal)



WON TON LEVES (6 személyre, pdf)

Hozzávalók:
24 db szögletes Wonton lap
10 dkg darált sertéshús
20 ml szezámolaj
20 ml világos szójaszósz
30 vizigesztenye felaprítva
2 dkg szárított shitake gomba
3 dkg zöldhagyma
5 g gyömbér
10 g (2 tk) rölt fehérbors
5 ml kínai rizsbor (hua Tiao Jiou)
10 g kukoricakeményítő
1 liter csirke húslé
10 dkg kínai káposzta (Bok Choy)

Wonton:
Keverje össze a hozzávalókat a csirke húslé és a káposzta kivételével (a zöld hagymának itt csak a felét használjuk fel). A wanton lapokra helyezzen 1-1 kanál keveréket, vizezze be a lapok szélét majd hajtsa össze. Nedves ruhával letakarva tegye félre.

Leves:
Amíg a wonton lapok készülnek, tegye a tűzhelyre melegedni a csirke húslét. Ha felmelegedett, adja hozzá a káposztát, majd az elkészült töltött wonton batyukat. Főzze 8 percig, szükség esetén ízlés szerint ízesítse. Mély tálban tálalja zöld hagymával megszórva és egy csepp szezámolajjal.

www.culinaris.hu

No comments: