Wednesday, September 24, 2008

tajpej tüntetés

gondoltam talán érdekes lehet, posztolok egyet, hogyan tüntetnek errefelé mostanában. augusztus 30-án volt 100 napja hivatalban az új (kínabarát) elnök (tajvanon prezidenciális rendszer van) , az ellenzéki tüntetők a gazdaság fellendítésére tett ígéreteket, intézkedéseket kérték számon. a "jó hangulatú" :-), (de tényleg) megmozdulásról még több kép itt.

(képekre kattintva nagyobb méret)

érdekesség, hogy (független vélemények szerint is) az ellenzéki, hatalomból kikerülő, függetlenség- párti dpp (demokratikus progresszív párt) felelős nagyrészben a gazdasági nehézségekért.... meg persze a jelenlegi világgazdasági helyzet.a mumus ma jing-csou...a résztvevők átlagéletkora kb. 60 év lehetett (mulatságos volt a "munkát akarunk!" tábla egy 80 körüli nénike kezében), a fiatalokat nem nagyon érdekli a politika (eleinte megdöbbentem amikor huszonéves tanítványaim közül sokan mondták, hogy arra szavaznak akire szüleik mondják... hiába, az idősek tisztelete...) sok tüntetőt buszokkal szállítottak a dpp fellegvárának számító déli megyékből.a politikusoknak nem kellett gyalogolni.síppal, dobbal...rossz kézben az országa legkisebb harcosdarren barátom interjút ad a nemzetközi sajtónak. az érdeklődő tömeg megtorpan.gyűlnek a viharfelhők az ország felett..a forgalmasabb útkereszteződéseken álló közlekedésieken kívül ez volt az összes rendőr amit láttamitt a vég! (vigyázat, jön kína!)a tömeg vonula leglelkesebb tüntetőaz ilyen nagy megmozdulások mostanában nagyon ritkák, és ez eléggé jól meg is volt szervezve. a lelassult forgalom inkább kíváncsiságot mint bosszadalmat váltott ki...ennyire azért nem volt minden autós vidám. meg kell mondjam azonban, hogy - annak ellenére hogy a társadalom megosztottsága (a nemzeti függetlenséget illetve a kínával való szorosabb kapcsolatokat támogatók között) csak némileg csökkent - az ideérkezésem (3 éve) óta nagyban csillapodtak a kedélyek amelyek számomra (dupla kívülállóként) az akkori magyarországi viszonyokra hasonlítottak nagyban. (általános politikai acsarkodás, barátságok, rokoni viszonyok megromlása stb.)persze a pillanatot meg kell örökíteniüdvözlet a veszteseknek. a kb 3-4 km-es útvonalon végigvonulók számát én és a kormánypárti lapok 50,000 körülire becsültük. az ellenzék "némileg" többre 300,000-re.


egyetértőkikonok.. a portrén csen suj-bien, leváltott elnök. jelenleg korrupciós vádakkal áll családjával együtt bíróság előttebből a dpp kutyából ugyan nem lesz kínai szalonna!mutatóujj, vagy valami más?gyerekbarát rendezvényaz elnöki iroda mögött nyugszik le a nap.

itt a vége

ha nem volt elég, még több kép itt.

No comments: