Tuesday, April 8, 2008

madzu zarándoklat

madzuról (mazu, matsu, 媽祖) angolul sem túl sok, magyarul gyakorlatilag 0 információ található az interneten (ha tévedek javítsatok ki, küldjetek linkeket). a taoista istennő (több száz istenség van eme vallásban/filozófiában) a halászok/tengerészek védő"szentje" és főleg dk. kínában, vietnámban, tajvanon rendkívül népszerű (kb mintha szt. péterről 1000 találatot eredményezne a google). a zarándoklat dádzsia (dajia, 大甲鎮) járás, tájdzsong, (taichung) megye híres madzu templomából, dzsenlan (chenlan) templomból indul több mint 300 km-es útjára, és 1 millió feletti zarándokot vonz évente. a fényképek az első napon készültek, melynek végén éjfélkor a madzu szobrot kihozzák a templomból, hogy elinduljon 8 napos útjára. jövőre remélem hosszabb ideig kísérhetem a menetet. válogatás alant (képekre kattintva nagyobb méretben), még több fotó itt.
a helyszín, a templom előtti tér. a ceremónia előtt tiszteletüket teszik/imádkoznak a látogatók.a templom belső udvarafüstölők, (vallási használatukról és egészségi hatásairól - csak angolul- :-(... itt és itt)hál'isten :-) (értsd szerencsére!) a vallás jóval kisebb (gyakorlatilag semmilyen) szerepet (nem) játszik a politikában errefelé mint (kelet/nyugat) európában vagy pláne észak amerikában, de azért persze - biztos ami biztos - eljönnek...közben a környező utcákon folyik a parádé, a képen különböző istenségek táncolnak...oroszlán tánc...youtube video (nem az enyém) egy nemzetközi oroszlán tánc versenyről:unicikli/egykerekű/monocikli...tetkót is kaphatsz, nem feltétlenül vallásosat...lengén öltözött lányokat minden húsvéti/újévi körmenetbe!vannak azért "spirituálisabb" képeim is..kb. ez a kettő... különböző politikai, társadalmi és gazdasági szervezetek teszik tiszteletüket.szóval vissza a szórakoztatásra, az öreg egy istenség (talán tu di gong)egy újabb meglepő csapat tajvani elit katonai alakulatnak öltözve mutatott be gyakorlatokat. egy vidéki templom küldöttei voltak, civilek.


közönség kedvencek.lehettek volna lelkesebbek is.a sárkány fiúk/lányok fellépésre várva.sárkánytánc...dobosok...a gyerekek........ kíváncsiak........ amíg nem jönnek a "szörnyek" (valami ingatlan iroda kabala figurái).és persze tüzijáték, petárdák a süketülésig.a füst néha fojtogató.a petárdák után takarítani kella végére hagytam a legjobb részt. a közönséget és az isteneket persze szórakoztani kell. akár énekkel...

... akár tánccal...

... bármi áron is....

még több fotó (a lányokról is) itt.

No comments: